włoska restauracja Kraków centrum

Bardzo dobrą wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który doskonale połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie najbardziej dobre? Najczęściej jest tak, że najprzyzwoiciej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bez liku przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, w następstwie tego zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *